Kemikaliefynd i ditt hus

PLASTGOLV

Plastmatta som golvmaterial är billigt, lättskött och ger bra akustik. Tyvärr tillverkas den oftast av fossil råvara och kan innehålla tillsatser som hormonstörande mjukgörare, tungmetaller och flamskyddsmedel. Golvbranschen började fasa ut den värsta mjukgörande ftalaten DEHP kring år 2000 och plastgolv lagda före millennieskiftet ska bytas ut. Det ohälsosamma osar nämligen inte bort. Det svenska forskningsprogrammet Chemitecs, som studerat bl a plastgolv, soffor och plattskärmar, visar att mer än 99 procent av tillsatserna finns kvar i materialen när de tjänat ut. Stora och varma ytor släpper ifrån sig mer tillsatser, som via damm och inomhusluft kan hamna i våra kroppar och påverka immunsystem och hälsa. Också nyare matta kan innehålla snarlika ämnen. Välj gärna andra golvmaterial, särskilt där barn sover och leker.

ISOLERING

Gammal mineralull kan innehålla cancerframkallande fiber, och även ny ull kan ge klåda och irritation. Mest påverkar det den som arbetar med materialen, men små mängder kan också söka sig ut i inomhusluften. Jegreliusinstitutet i Jämtland har jämfört stenull, glasull och cellulosabaserad isolering ur ett livscykelperspektiv . Eftersom mineralull är extremt energikrävande att tillverka har det visat sig att cellulosaisolringen ger minst klimatpåverkan i förhållande till sin isoleringsförmåga. Plastisolering som styrox är eldfängt, ger ifrån sig dödligt giftiga gaser vid brand och är ofta flamskyddsbehandlade. Cellulosafiber kan vara flamskyddat med borsyra, och naturfibrer som lin och hampa – traditionella isoleringsmaterial, naturligt brandhärdiga och tåliga mot insekter – kan vara utblandade med plast för formbarhetens skull. Generellt innehåller naturmaterial ändå färre skadliga kemikalier. Läs på & våga fråga!       

TAPETER (och lim)

Det är inte bara färgerna och mönstret som ska väljas med omsorg när det är dags att rulla upp nya tapeter på väggarna. Många moderna papperstapeter innehåller plast, särskilt Easy Up-varianterna. Läs på ordentligt om det är just papper du vill ha på väggarna. Limmet som fäster hela härligheten på väggarna är också viktigt. Färdigt lim eller klister kan innehålla ftalater, nanopartiklar, formaldehyd och isocyanater som kan ge allt från irritation och allergiska besvär till ökad risk för cancer. Färdigblandat tapetklister innehåller konserveringsmedel. Köp pulver och blanda själv. Eller gör ditt eget!

TAPETKLISTER

4 dl vatten

½ dl socker

1,5 msk potatismjöl.

Blanda ut potatismjölet med hälften av vattnet till en jämn smet. Koka upp resten av vattnet med socker i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och rör ner potatismjölssmeten. Hetta upp blandningen igen men låt den inte koka. Låt svalna. Använd!

TRYCKIMPREGNERAD TRALL

De flesta åländska altaner skiftar i samma gröna färg och är byggda av samma material: furu som behandlats med impregneringsvätska i vakuum under högt tryck. Äldre trallvirke kan innehålla starkt giftiga ämnen som krom (gulgrönt virke), kreosotolja (svart eller brunt med en stark tjärliknande lukt) och arsenik. Dagens medel är främst baserade på koppar, som ger den gröna färg vi nu vant oss vid. Att tryckimpregnerat virke håller länge beror på att det är giftigt för rötsvampar.Men då är det förstås också farligt för andra levande organismer. Det ska inte användas för odlingsbänkar och sandlådor, och inte komma i kontakt med tunn barnahud eller en smörgås som någon tänker äta. Gifterna går ut i miljön under hela virkets livslängd. T ex koppar bryts inte ner utan ackumuleras i miljön och är mycket giftigt för vattenlevande djur och växter. Förbrukat virke ska absolut inte brännas i egna brasor. Tätvuxet kärnvirke är ett kemikaliesmart alternativ. Nya miljövänligare sätt att modifiera trä dyker upp på marknaden, som furfurylering och kiselimpregnering.