Vardagsrummet
Helgmys med kemikaliecocktail
Svenska huskatter har 50 gånger mer bromerade flamskyddsmedel i blodet än sina mattar och hussar. Även om vi människor inte tvättar oss genom att slicka golvdammet ur pälsen säger den statistiken ändå något om vad som gömmer sig under soffan.
De flesta av oss tillbringar 90 % av vår tid inomhus där kemikalier från möbler, textilier, elektronik och byggnadsmaterial finns spridda i både luft och damm. De grejer som brukar finnas i ett vanligt vardagsrum bjuder i sig på en riktig materialmix, och därmed en sammanfattning av kemikaliecocktailen i våra hem.
Soffan är skönast om den är mjuk och fluffig, och helst ska den inte få fläckar om man tappar lite snacks på den. Mattan ska inte halka iväg när man stiger på den eller börja brinna om minstingen råkar välta ljuset. Fjärrkontroll och andra plastgrejer ska inte spricka om de åker i golvet, och elektroniken ska helst inte fatta eld i ditt knä. Hyllor och skåp gjorda av spånskivor är oftast mycket billigare än de i massivt trä. Och visst ger doftljus lite extra stämning? Fräsch barrskog, kanske? Sensuell syntetisk mysk? Eller varför inte lite pepparkaka i juletid?
Färger och former, dofter och konsistenser: vi har vant oss vid mångfald och bekvämlighet, att välja fritt och handla billigt. Om vi inte ser upp består mysfaktorn mest av kemikalier: syntetiska tillsatser som ger olika material en massa egenskaper vi vill ha.
Idag är över 100 000 kemiska ämnen registrerade för EU:s marknad, och nya uppfinns hela tiden. 1950 producerades 7 miljoner ton kemikalier per år i världen, idag är vi uppe i 400 miljoner. Ton. Varje år. Och då har förstås inte förra årets kemikalieberg försvunnit under nyårsnatten, utan varje års nyproduktion läggs till allt det som redan fanns på planeten sen förut. Vi äter kemikalier, vi andas in dem och vi kommer i kontakt med dem via huden. Även om alla inte är farliga vet ingen riktigt vad som händer när små mängder av många olika kemikalier som möts i kroppen. Samverkar de? Blir de starkare och giftigare tillsammans än var för sig? Den cocktaileffekten är ingen höjdare i helgmyset.
Här kommer några exempel på möjliga hemliga gäster i ditt vardagsrum:
BROMERADE FLAMSKYDDSMEDEL
Flamskyddsmedel används för att göra ett material mindre lättantändligt. De används i möbler, textiler, gummikablar, isoleringsmaterial och elektronik mm. Plastmaterial som skumgummi är särskilt eldfängda och därför ofta flamskyddade. Soffor och andra stoppade möbler från 1970-90-talet är värst, med stora mängder bromerade flamskyddsmedel som är svårnedbrytbara och misstänks vara hormonstörande eller framkalla cancer.
FORMALDEHYD
Dagens hyllor är ofta gjorda av någon form av spånplattor, där lim och lösningsmedel kan innehålla formaldehyd. Formaldehyd kan också finnas i till exempel mattor och textilier. Känsliga personer kan reagera genom sveda i ögon, näsa och hals, eller hosta och hudirritation. Långvarig exponering kan förorsaka cancer.
PERFLUORERADE ÄMNEN
Du kanske inte använder teflon-stekpannan eller allvädersjackan i vardagsrummet, men de här värmetåliga och fett- och vattenavvisande ämnena kan mycket väl gömma sig i möbeltygerna, mattan och golvvaxet. En del av dem är kroniskt giftiga, hormonstörande, allergiframkallande, giftiga för vattenlevande organismer och cancerogena. När de förbränns är de tusentals gånger starkare växthusgaser än koldioxid.
De farliga kemikalierna samlas i dammet på golvet. Vissa bromerade flamskyddsmedel påminner till sin kemiska struktur om sköldkörtelhormonet tyroxin, och det tros vara orsaken till att hypertyreos, giftstruma, har blivit vanligare hos katter. Andra hormonstörande ämnen stör andra funktioner hos både folk och fä. Så håll efter dammet, särskilt om du har barn och djur i huset.