Vardagsrumsfynd
Några typiska grejer i vardagsrummet...
SOFFAN
Hemmets flottaste möbel – snofsig och gosig och gärna stor som ett slagskepp – kan vara en riktig kemikalievärsting. Skumplasten i stoppningen kan innehålla rester av isocyanater från tillverkningen, giftiga kemikalier som är starkt astma- och allergiframkallande och i vissa fall cancerogena. Eftersom skum-materialen brinner bra och ger ifrån sig giftiga gaser behjandlas de med flamskyddsmedel. Särskilt stoppade möbler från 1970-90-talet är generöst marinerade i bromerade flamskyddsmedel, hormonstörande och misstänkt cancerframkallande. Organiska lösningsmedel, ytbehandlingsmedel, mögelgifter, rester av bekämpningsmedel, härdningsacceleratorer och tungmetaller som bly och kvicksilver: den här cocktailen kan vara riktigt stark. Konstläder är förresten ingenting annat än plast med mjukgörare. Och äkta läder är oftast garvat med giftig krom. Luktar din soffa? Då luktar den kemikalier. Vädra, vädra, vädra!
BLOMMOR OCH BLADER
Både krukväxter och snittblommor odlas med hjälp av kemikalier. Moderna bekämpningsmedel är t.ex. karbamater, som påverkar nervsystemet på liknande sätt som organiska fosforföreningar. Snittblommor för export odlas i bland annat Sydamerika, Afrika och Asien, och arbetare i växthusen exponeras för tiotals olika kemikalier, inklusive så farliga gifter att de numera är förbjudna hos oss, som DDT och dieldrin. Det är inte ovanligt att florister får hudproblem, värk och andningsbesvär av att hantera de här blommorna, som för bara några dagar sen befann sig i växthus på andra sidan jorden. Den som är kemikaliekänslig kan känna till exempel obehag eller andnöd. Allt fler är också känsliga för lukter. Då är hyacinter kanske inte bästa julblomman. Men inomhusgrönska kan också fungera som effektiv luftrenare som absorberar en del av våra kemikaliesynder. Bambupalm, svärmorstunga, banddracena och fikus är smarta val. Finns det småbarn i huset kan det däremot vara bra att undvika giftiga växter som high chaparall, gummiplanta, garderobsblomma, prickblad och passionsblomma.
MATTA
Mattor är inredningsglädje, fotvärme och perfekta mjuka lekplatser för både stora och små. Men hälsosamma? Det beror på materialet. Syntetmattor är ofta billigare, men eftersom plast i alla former brinner bra (också när det ser ut mer som textil än plast) är den ofta behandlad med någon form av flamskyddsmedel. På undersidan finns kanske ett mjukt plastskikt som får mattan att ligga stadigt på golvet, men som också kan innehålla hormonstörande mjukgörare. Och om mattan är bra på att inte få fläckar – då är den kanske behandlad med perfluorerade ämnen, som bryts ner långsamt eller inte alls, och som påverkar människor och djur på många olika sätt. Men det kan också vara så att du har tur. Kanske har du en ullmatta av god kvalitet: naturligt svår att sätta eld på, naturligt isolerande, naturligt smutsavstötande och slitstark. Eller hemvävda trasmattor där varje rand har sin egen historia och där alla eventuella kemikalierester tvättats bort ur bomullen för länge sen. När du har chansen: satsa på naturmaterial. Välj så små mattor att de är lätta att tvätta om de får en fläck, och inte väger mer än att det blir av att ta ut dem och skaka dem.
VÄRMELJUS
Så mysigt med tusen och en ljuspunkter – ju fler ljuslyktor desto bättre. I Sverige går 300 miljoner värmeljus upp i rök varje år. Oftast är de gjorda av paraffin som görs på fossil råvara. När de brinner bidrar de till ökade koldioxidutsläpp i atmosfären som vilken oljeförbränning som helst, och avger giftiga kemikalier som vi andas in. Det gäller också att sortera de små aluminiumkopparna så de kan återvinnas. Lossa vekhållaren av järn, annars riskerar hela koppen att fastna i magneten i metallåtervinningen så koppen bränns upp i smältverket istället för att tas tillvara och bli nytt material. Värmeljus i 100 % stearin (mycket hälsosammare och mer miljövänligt) finns inte att köpa överallt, men de existerar, så om vi som kunder frågar efter dem kommer de att bli vanligare. Det finns Svanenmärkta värmeljus med refillsystem, liksom lösa små glaskoppar som kan användas igen och igen.