Köket: Råd för rivstart
- Laga mat från grunden för att undvika tillsatser
Färdig mat, också bröd och pålägg, innehåller ofta stora mängder syntetiska tillsatser som färg, konserveringsmedel, smakförstärkare och härdade fetter. Ofta ska olika tillsatser kompensera för att mängden äkta råvara minskats.
- Läs innehållsförteckningarna
En vacker förpackning eller ord som ”traditionell” och ”tillredd med kärlek” säger inte mycket om vad du köper. Kolla in innehållsförteckningen istället. De översta ingredienserna utgör största delen av produkten. Hur mycket finns det av ”huvudingrediensen” du är ute efter: kantarellerna, jordgubbarna, avocadon? En kort innehållsförteckning är ofta ett gott tecken – färre tillsatser – åtminstone om du inte förstår vad du läser.
- Öka andelen ekologiskt
Närproducerat är förstås bättre än det som transporterats långväga ifrån och kanske odlats i länder där man besprutar mer än här. Men genom att äta mer ekologiskt undviker du t ex rester av bekämpningsmedel i frukt och grönt. Reglerna för tillsatser i miljömärkta livsmedel är generellt också strängare. Kött- och mejeriprodukter: Välj närproducerat, eftersom kött från Finland och Sverige innehåller minimalt med antibiotikarester och hormoner. Däremot får konventionellt uppfödda djur även hos oss besprutat importerat kraftfoder.
- Ät varierat och efter säsong
Att äta efter säsong ger störst chans att hitta både närodlat OCH ekologiskt. Då är också smaken som bäst. Att äta varierat är bra inte bara för näringsinnehållet, utan också för att minska risken att få i sig för mycket av vissa kemikalier.
- Ät vegetariskt
Att äta större andel vegetariskt är bra inte bara bra för klimatet utan också ur kemikaliesynpunkt: det ansamlas mer miljögifter i djur än i växter. Börja med en vegetarisk dag i veckan.
- Byt ut teflonpannan
Perfluorerade ämnen används i kärl där maten inte ska fastna (som stekpannor, kastruller och kakformar), men är svårnedbrytbara och farliga för kroppen och miljön. Byt ut kärl med non-stick-beläggning mot rostfritt, gjutjärn och kolstål.
- Välj förpackning i butiken
Plast är svårt att undvika, eftersom mycket av maten säljs just i plast. Men välj när det är möjligt: t ex kartong hellre än plast, och bröd och grönsaker på lösvikt. Undvik metallkonserver, eftersom lacken på insidan kan innehålla hormonstörande Bisfenol A. Välj tetra eller annan förpackning när det är möjligt.
- Minimera mängden plast i köket
Plast kan innehålla tungmetaller samt hormonstörande mjukgörare och bisfenoler. Livsmedelsplast (ibland märkt med ”gaffel och glas”) är ofta bättre kontrollerad, men alla ämnen är inte undersökta. Ju mindre plast som kommer i kontakt med mat desto bättre. Varm, syrlig (tomat, frukt, juice) eller fet mat (som dressing) ska absolut inte förvaras i plast. Förvara mat i kärl av rostfritt, glas och porslin. Lägg en tallrik över resterna istället för plastfolie. Plast i frysen är OK, men tina i annat kärl. Värm aldrig mat i plast. Pensionera tjocka vaxdukar och vinylhandskarna, som består till hälften av mjukgörare som går över till både bärarens händer och maten. Tvätta hellre händerna, men använd i nödfall nitrilhandskar av god kvalitet. Ersätt plasten i köket med material som glas, porslin, rostfritt, trä, papper, textil och korg.