Arbetsrummet: Råd för rivstart
- Välj möbler i naturliga material
Möblera med och förvara i material som massivt trä, metall, ull, korg och kartong hellre än plast, limmade skivor och andra syntetmaterial. Då minimerar du också risken för kemikalier som lim, lösningsmedel, hormonstörande ftalater och flamskyddsmedel i luften och dammet inomhus.
- Möblera kemikaliesmart
Dra gärna nytta av elektroniken när du är vaken, men låt kroppen vila från alla dess tänkbara kemikalieutsläpp när du ska sova. Ha inte elektronik närmare än 1 meter från sängen. Förvara inte elektronik i barnens sovrum eller precis ovanför mattan där de brukar leka.
- Satsa på längre förhållanden
Varje år kastar vi cirka 13 kilo elektroniskt avfall per person. Många gånger fastän sakerna inte är trasiga eller särskilt gamla. Satsa hållbart genom att... ... uppdatera och uppgradera din befintliga laptop: kanske behöver den bara lite extra minne? ... köpa begagnat – eller köpa nytt och satsa på något du vill använda länge.
- Bidra till hållbara strukturer
Är det billigare att köpa en ny skrivare än en ny bläckpatron? Ett sådant system är inte hållbart, och det ska vi undvika att gynna. Köp saker värda att reparera, där slitna delar kan bytas ut och det som tar slut kan fyllas på. Välj gärna miljömärkta och återfyllda tonerkassetter och bläckpatroner. Kolla om leverantören du köper av har ett retursystem för återsändning av dina tomma tonerkassetter och bläckpatroner. Ofta står information på kartongen.
- Fråga efter miljömärkningar och social hållbarhet
Där det finns certifierade alternativ får du produkter som är bättre kontrollerade och slipper en del av kemikalierna. Samtidigt bidrar du genom ditt intresse till ökat hållbarhetstänkande i branschen.
- Cirkulera
När datorn, mobilen eller paddan verkligen gjort sitt: lämna den till el-återvinningen. Kasta aldrig tomma bläckpatroner, tonerkassetter eller uttjänta skrivare i de vanliga soporna, för återvinningens skull och för att förhindra att farliga kemikalier läcker ut i naturen.
- Hedra papperet
Pappersprodukter i sig är oftast bra val ur kemikaliesynpunkt: Hellre papper och kartong än plast. Men avverkningen av skog och tillverkningen av papper kräver resurser och orsakar utsläpp. Skriv inte ut i onödan. Använd båda sidor av papperet. Välj produkter som är miljömärkta och/ eller baseras på returpapper. Välj miljömärkta kuvert med vattenlösligt klister (som man slickar igen) och återvinningsbara etiketter. Och återvinn ditt eget pappersavfall.
- Välj vattenlösligt och giftfritt
Tuscher, märkpennor och lim: särskilt om du ofta använder de här materialen eller lånar ut dem till barnen är det viktigt att välja alternativ som inte är skadliga att andas in eller få på huden.
- Städa
Kontorsdammet är en provkarta på de kemikaler som avges från elektronik och olika syntetiska material i rummet. Mappar och pappershögar är riktiga dammsamlare, och även om vi gör så goda val vi kan är elektronikdammet knappast hälsosamt. Damma, vädra och våttorka!