Icon for wardrobe

Hall- och garderobsfynd

Några typiska grejer i hall och garderob:

ALLVÄDERSJACKAN 

Friluftskläder som andas men inte blir blöta av lite duggregn är förstås praktiskt. Tyvärr får man ofta den här egenskapen genom att behandla tyget med högfluorerade ämnen (per- och polyfluorerade ämnen, PFAS) som är vattenavvisande och ibland också fett- och smutsavvisande. De här kemikalierna används i allt från impregneringsmedel till non-stick-beläggningar t ex på bakplåtspapper och i stekpannor (teflon). Högfluorerande ämnen är mycket svårnedbrytbara: det vi släpper ut i naturen idag kan stanna där i tusentals år. Olika ämnen har olika egenskaper, från reproduktionsstörande till misstänkt cancerframkallande. När ett ämne förbjuds ersätts det ofta av snarlika som vi ännu inte vet något om. En tumregel: tyger med specialfunktion innehåller ofta kemikalier.

SKOBERGET 

Läder – hud från djur – är funktionellt och slitstarkt och formar sig efter din fot. Men garvningen – som gör lädret mjukt och följsamt – är en av de mest förorenande industrierna i världen. 85 procent av allt läder garvas med hjälp av krom, en mycket giftig tungmetall som lätt sprids i grundvattnet, också från soptippen. Konstläder eller ”veganläder” består i sin tur av mjukgjord plast, framställda av fossil olja med hjälp av massor av kemikalier, och ofta med kortare livslängd. Det gäller förstås också andra skor med mycket plast, som foppatofflor och sportskor. Kanske ligger det också len liten vit påse anti-mould-agent, antimögelmedel, i skokartongen? Särskilt om skorna är tillverkade i Asien är risken stor att det handlar om starkt allergiframkallande dimetylfumarat. Så... vad ska man ha på fötterna egentligen? Fråga efter vegetabiliskt garvat läder och miljömärkta skor: efterfrågan ökar utbudet! Hedra djuren bakom lädret – och bidra till minskade mängder kemikalier – genom att bara köpa de skor du verkligen behöver. Välj modeller som går att reparera och sula om. God kvalitet håller längre, och du blir mer motiverad att ta hand om och smörja in. Kvalitetsskor har också större andrahandsvärde om du själv tröttnar.

FLEECETRÖJAN

Akryl, polyester, polyamid... många av våra vanligaste klädmaterial görs av fossil olja och består av kemiska föreningar som är väldigt lika plast. Det krävs mycket lösningsmedel och andra kemikalier för att få dem att se ut och kännas som något annat. I länder med svag skyddslagstiftningen kan gifterna skada både arbetarna och miljön runt fabrikerna, och rester kan följa med in i våra egna garderober. Varje gång vi tvättar ett syntetplagg läcker dessutom mikroplaster ut i tvättvattnet. Värstingen är fleecetröjan: mjuk och lurvig, gjord av polyester, och så porös att varje tvätt skickar ut mer än 1 900 pyttesmå plastpartiklar med sköljvattnet. Mikroplasterna är för små för att fångas upp i reningsverken och går rakt ut i naturen, där djurplankton äter dem och i sin tur äts av fiskar. Man misstänker också att de här plastpartiklarna kan knyta till sig miljögifter. Det här skadar djur i hela näringskedjan, inklusive oss själva. Mikroplasterna finns inte bara i middagsfisken, utan på många håll också i dricksvattnet.

 

JEANSEN 

Jeansen är ett av världens giftigaste plagg. De görs av bomull, som odlas med stora mängder giftiga bekämpningsmedel och kräver så mycket vatten att hela regioner torrläggs och får dricksvattnet förstört. Det krävs också stora mängder kemikalier vid färgning, vävning och tvättning. Jeans av denimtyg är å andra sidan slitstarka och tåliga och kan hänga med i många år: hållbart och kemikaliesmart om vi inte kräver ny blånyans varje år. Några märken erbjuder jeans av ekologisk bomull, framställda utan farliga kemikalier, t ex svenska Nudie. Men second hand är förstås allra bäst.