Icon for livingroom

Tänd rätt ljus

Dags för ljusfest? Välj stearinljus av... stearin!

För hundra år sen var det lyxigt och överdådigt att ha ljus i sitt hus. Ju mer desto bättre. Idag, när vi alla har tillgång till elektrisk belysning dygnet runt, är det istället fest att släcka lamporna. Vi tänder levande ljus och kurar skymning. Men till och med i mysbelysningen lurar gifter. I vårt västra grannland Sverige förbrukas årligen sisådär 18 100 ton ljus. Av det är bara två-tre tusen ton tillverkade av stearin. Resten är gjorda av paraffin. När du köper ett blockljus eller två i din favoritfärg utan att titta efter vad ljuset är gjort av, då är det oftast paraffinljus du köper, och värmeljus (300 miljoner per år i Sverige) är oftast också av paraffin.

Paraffin är baserat på fossil råvara, och när du tänder ett paraffinljus sätts en oljeförbränning igång som liknar den som sker när du sätter dig bakom ratten i din bil och startar motorn. Paraffinljus avger ca 3,5 kilo koldioxid per kilo. I Sverige ger 15 000 ton paraffinljus i året alltså ett CO2-tillskott på 52 500 ton till atmosfären. Det motsvarar koldioxidutsläppen från 15 000 bensinbilar som kör upp 1 500 liter bensin.

Vilken skillnad om alla gick över till stearinljus!

Stearin framställs ur vegetabiliskt eller animaliskt fett, förnyelsebar råvara och dessutom biologiskt nedbrytbar. Stearinljus är dyrare men har längre brinntid och ger ifrån sig mindre kemikaliska utsläpp. Forskare i Lund har kommit fram till att rök från stearinljus är bra för hjärtat. Men då ska det vara äkta stearinljus, vita och utan dofttillsatser, som brinner stadigt och bra så att förbränningen blir fullständig. I en annan studie visade det sig att mörkblå ljus i stearin och paraffin förorenade inomhusluften med partiklar av sot, metaller och flamskyddsmedel. De blå ljusen avgav också zink, koppar och kobolt som troddes komma från färgen, och dessutom alkaliska nitrater, potassium och natrium från flamskyddsmedel i veken.

Varför flamskyddsmedel? Jo, för att veken inte ska brinna upp för fort.

Märkligt kan man tycka: levande ljus har tillverkats i tusentals år, långt före de syntetiska kemikaliernas tid. Kanske behövs flamskyddet för att paraffin har en lägre smältpunkt än stearin och tänder snabbare? Oavsett anses paraffinljus därför mer brandfarliga än äkta stearinljus.

Norska Folkhälsoinstitutet gick 2014 ut med en varning där de liknar bruket av ljusen med passiv rökning. Vid förbränning av paraffin avges bland annat toluen och bensen, som kopplats till ökad risk för cancer och astma. Särskilt när man blåser ut ljusen frigörs stora mängder sotpartiklar. Astmatiker och allergiker drabbas extra hårt eftersom de känner rökens verkningar, men egentligen belastar de här ämnena oss alla.

TÄND LJUS MED KEMIKALIEKOLL:

- Välj stearin eller vax istället för paraffin för miljöns och hälsans skull.

- Köp miljömärkta ljus, till exempel Svanen, så uppfyller ljusen också hårda hälso- och kvalitetskrav, bland annat när det gäller hur mycket sotpartiklar som avges. Det vegetabiliska fettet i vanliga stearinljus kan vara palmolja, så titta efter RSPO-märkning(Roundtable on Sustainable Palm Oil).

- Värmeljus i 100 % stearin är svåra att hitta – men de finns, liksom glaskoppar som kan återanvändas, och Svanenmärkta värmesljus med refillsystem. De billigaste och vanligaste värmeljusen består dock helt eller delvis av paraffin och palmolja. Tänk på att återvinna aluminiumkopparna. Pilla loss ljushållaren i bottnen som är annan metall.

- Ljus i bivax, rapsvax och sojavax är andra naturliga val, men titta efter miljömärkning eller annan information om hur grödan odlats för att inte tända på bekämpningsmedel eller genmodifierad gröda.

- Släck ljus som sotar: partiklar i röken kan tränga djupt ner i lungorna och kanske till och med in i blodkärlen. - Vädra efter ljusfesten så eventuell kemikaliemix inte hänger kvar i inomhusluften hela vintern.

- Undvik doftljus: de kan utsöndra allergiframkallande ämnen. - Undvik ljus som är gjorda av gelé. De kan ge ifrån sig en rök påminner om dieselavgaser.