Icon for workroom

Arbetsrumsfynd

Typiska grejer i arbetsrummet...

KONTORSMÖBLEMANGET

Olika limmade skivor används ofta i möbler, inte minst i typiska kontorsmöbler som arbetsbord och hyllor. Spånskivor på restspån från sågverken, hoplimmade med bindemedel som fenolformaldehydharts eller polyuretan (isocyanat). De här ämnena avgasas i inomhusluften och är både cancer- och allergiframkallande. Efter t ex 70-talets sjukahusdebatt och larmet kring Ikeas Billy-bokhyllor innehåller spånskivor idag betydligt mindre formaldehyd än förr. Melamin eller fenoler ger mindre formaldehydläckage, och det finns också andra sorters lim. Men generellt kan man säga att material som består av mycket lim riskerar att läcka ut giftiga ämnen i luften. Massivt trä är hälsosammare – och åldras vackert.

LAPTOP

För att tillverka en bärbar dator krävs råvaror och material från hela världen, och transporterna är många och långa. Det åt 240 kilo fossila bränslen, 22 kilo kemikalier och 1 500 kilo vatten. Den behändiga lilla saken väger några få kilo, men lämnar efter sig över ett ton avfall, mest i form av rester från gruvbrytning och slagg från blysmältverk. Förutom alla växthusgaser när metaller bryts och bearbetas. Flamskyddsmedel, klorparaffiner, hormonstörande ftalater och tungmetaller läcker ut i luften när du själv använder elektroniken. Svenska Kemikalieinspektionen rekommenderar att en ny apparat ska stå på standby-läge i ett välventilerat rum ett tag för att låta det värsta osa ur innan du tar den i bruk. Efter det: Ventilera och håll städat för att slippa andas in eländet. Låt inga familjemedlemmar tugga på sladdarna. Och hedra de resurser som gått åt för att tillverka din laptop genom att använda den länge innan den byts ut. PS! Laptopen som preventivmedel, nån? En studie från New York University visar att den som sitter med laptopen i knät värmer upp testiklarna med ohälsosamma 2,5° C på bara 10-15 minuter.

SKRIVAREN

Att köpa en helt ny skrivare kan vara frestande när det blir billigare än att bara köpa ny bläckpatron. Och varför betala för märkesprodukter i onödan när det finns lika svart bläck billigare på nätet? Eller? Innan skrivaren landar på ditt skrivbord har mycket råvaror, metaller och kemikalier gått åt för att tillverka den. Köp kvalitet som håller länge, både för att spara på jordens resurser och för att inte bidra till ökade utsläpp av kemikalier. På samma sätt kanske inte enbart plånboken ska avgöra vad du tankar din skrivare med. Toner och bläck innehålla miljöfarliga ämnen som bly, kadmium, kvicksilver och krom. Märken som tar ansvar till exempel i form av retursystem för tomma tonerkasetter och bläckpatroner kostar kanske mer än anonyma färger från nätbutikerna, men minskar risken för giftiga kemikalier i naturen både här och där produkterna tillverkas.

DAMMRÅTTA

De  flesta av oss tillbringar 90 % av vår tid inomhus, där luften och dammet är fyllda av kemikalier från möbler, elektronik och byggnadsmaterial. Ju mer syntetmaterial vi har därhemma, desto större risk att dammet innehåller flamskyddsmedel, hormonstörande ftalater och andra kemikalier som inte direkt stärker kroppen. Vi andas in dammet, får i oss det via maten och genom huden som kan ta upp fettlösliga kemikalier. Vädra och håll rent så dammet inte ens hinner slå sig ihop till ulliga dammråttor – mer giftiga än gulliga.