Äggoljetempera – kemikaliesmart målarmajjo

Plastfritt och giftfritt – så vill Jonnie Listherby på egna företaget Äggolin måla världen. Och helst med ägg.

- Äggvitan och de naturliga pigmenten ger färgen en vackert levande glans som ändrar nyans efter dagsljuset, och äggoljetempera är dessutom extremt hållbart och lättskött, säger han. De gamla egyptierna målade med ägg för 7000 år sen och Michelangelo gjorde det för 700 år sen. Äggoljetempera har använts för allt från kyrkbänkar till trappor: ytor som ska vidröras av många människor och tåla slitage under lång tid. Annars är färgen inte så väldigt vanlig i vår karga nord. Äggen har helt enkelt varit viktigast som mat.

Ätbar eller giftig – målarfärg består alltid av samma grundkomponenter. De färgpigment som levererar själva kulören. Någon form av bindemedel, som får färgen att hänga ihop och fästa på underlaget. Och för det tredje lösningsmedel eller förtunning för att späda hela härligheten till lagom konsistens. I färgbutiken ställs den som vill måla sitt hus, sitt kök eller bara farmors gamla byrå inför en djungel av valmöjligheter, och det är lätt att fastna på nivån ”rätt nyans i lagom stor burk”. Men då är risken också stor att du förutom själva färgen släpar hem mängder av miljö- och hälsovådliga kemikalier, från konserveringsmedel, antimögelmedel och bekämpningsmedel till lösningsmedel och hormonstörande mjukgörare.

Hemblandad färg kräver lite mer eftertanke, men i gengäld vet du precis vad som finns i den. Genom att vätskan hälls i bunken här istället för i exempelvis Kina minskar också transporterna. Målaren Jonnie Listherby blandar sina färger av jordpigment som får sin naturliga färg från leror och olika jordarter med olika karaktär: någon täcker bättre, en annan torkar snabbare. Det finns röda, gula, gröna och bruna nyanser, ja, i princip allt utom blått. Förr användes pulvriserad lapis lazuli, men idag skarvar vi med syntetisk ultramarin. Naturliga och kemikaliesmarta bindemedel är till exempel kalk, lera och cellulosa; alla med sina för- och nackdelar. Jonnie Listherby har fastnat för traditionell äggoljetempera, och målar den på allt från trä till plåt. Ägget fungerar som emulgator, som gör det möjligt att blanda ingredienser som annars skulle skära sig – som när man vispar majonnäs.

- Kallpressad linolja är ett utmärkt bindemedel, som tar med sig färgen in i minsta por i underlaget, och som ger en lite seg färg som inte spricker i första taget. Tack vare ägget kan vi ta tillvara linoljans goda egenskaper utan att använda hälsofarliga lösningsmedel som lacknafta och terpentin, säger Jonnie. Lösningsmedel är istället... vanligt vatten. Bra för naturen, hälsosamt för målaren, och hälsosamt också för dem som ska leva med de målade ytorna sen, och andas in luften i rummet.

- Äggoljetemperan är dessutom fusionsöppen. Den andas, och när väggmaterialet bakom färgen också andas och tillåter fuktvandring blir inomhusklimatet behagligt, säger Jonnie. Själva färgen är färskvara och ska användas inom tre-fyra dagar. Det kan kännas ovant i en värld där vi vant oss vid att färg på burk är snudd på evig. Torkningsprocessen är däremot långsammare. Det tar bara ett par timmar för vattnet att dunsta så att ytan går att röra vid. Sen ska färgen härda med hjälp av ljus och syre. Efter fyra dagar är den övermålningsbar, och efter en vecka kan den tas i bruk. Men egentligen tar det upp till ett halvår innan färgen verkligen stabiliserat sig och är genomtorr; redo för de kommande århundradena. Att måla med äggoljetempera är inte svårt, betonar Jonnie, men det är viktigt att ha rätt ingredienser.

- Får du dålig färg har du oftast haft dålig olja. Den vanliga sydamerikanska linoljan som extraherats med hjälp av lacknafta och bensin är inte värd namnet. Det ska vara rå, kallpressad linolja, som fått stå i minst ett år så att slemämnen och orenheter sjunkit till botten av egen tyngd, säger han.

- Sådan olja dekanterar man som ett fint vin, och den har kvar alla sina goda egenskaper. Den luktar gott, den torkar bra, den är klar och fin och den har kvar sina små molekyler så att den kan tränga långt in i det material du målar.  

Skönt inomhusklimat, vackra milda färger, hälsosamt, miljövänligt och i princip underhållsfritt – varför målar inte alla kemikaliesmart? Det är framför allt en branschfråga, menar Jonnie Listherby. Ur färgbranschens perspektiv är det lönsamt med masstillverkad målarfärg som håller 10 år i burkarna.

- Yrkesmålare får upp till 70 procent rabatt på sin färg i butiken, och tjänar ofta mer på färgen än de gör på sitt arbete. Det minskar intresset för alternativa metoder. Men samtidigt dras många målare med allergier och andra åkommor. Själv tycker jag att det är skönt att veta att jag bara jobbar med rena naturprodukter som inte i sig är giftiga eller skadliga.

ÄGGOLJETEMPERA – MÅLARENS TIDERÄKNING ENLIGT JONNIE LISTHERBY

  • Dag 1: Blanda pigmentpasta av jordpigment och vatten så färgen hinner slamma till sig över natten och blir jämt och fin.
  • Dag 2: Blanda ägg och olja med stavmixer, och tillsätt pigment och vatten (1/4 ägg, ¼ rå kallpressad linolja och 2/4 vatten – eller för en fetare färg: 1/3 av varje beståndsdel). Måla!
  • Dag 4-5: Dags för en mellanstrykning. Upprepa vid behov om du vill ha mer täckande färg. - 1 vecka efter målning: Flytta in i rummet om du vill, men var försiktig med att repa de nymålade ytorna som fortfarande är känsliga
  • Efter 3-6 månader: Njut av din giftfria, tåliga och antistatiska färg. Fläckar putsas med några droppar diskmedel på en trasa. Önskas en blankare färg? Putsa den äggskalsmatta ytan med en mjuk borste: blankt och lent i ett nafs!

För mer detaljerade anvisningar, se Jonnie Listherbys hemsida www.paletto-papagoni.com