Bästa sättet att vara kemikaliesmart är att vara ute mycket! I friska luften späds skadliga ämnen ut, och naturen är full av spännande leksaker utan hormonstörande mjukgörare. Gårdarna på de åländska daghemmen är ofta rymliga och lekvänliga landskap som nästan flyter ihop med skogen runt omkring. Lekredskap och klätterställningar ur katalogerna samsas med lekstugor i trä och rentav hela båtar. Uteleksaker som hinkar och spadar, bollar och bilar, hopprep och annat består mestadels av plast som redan diskuterats. Ur barnens perspektiv är plasten mindre skadlig utomhus, eftersom kemikalierna späds ut i friska luften och det inte bildas några koncentrerade dammsamlingar. Plast är dock fortfarande ett problematiskt material ur miljöperspektiv. När nya saker ska köpas in, välj med medvetenhet och omsorg. Se tips nedan. Den inventering Ålands Natur & Miljö gjort fokuserade främst på inomhusmiljön. Utomhus har vi egentligen bara tittat efter två saker: förekomsten av bildäck och impregnerat virke.
Bildäck
Däcksgungorna måste ju bytas ut med jämna mellandrum för det kommer vassa trådar ur dem när de slits. Men det är svårt att hitta andra gungor som är lika bra. Som det kan vara flera barn på. Och som inte är så hårda om man får sig en smäll.
Jag såg en ringlande larv av halvt nedgrävda däck på ett ställe som var jättefin, och det skulle ju inte vara så dyrt. Den kan man ju både balansera på och krypa i.
De allra flesta daghem använder bildäck som gungor, och ibland som t ex stötdämpare under gungbrädan eller i de populära däckhästarna. Bildäck är dock fulla av giftiga kemikalier, bland annat tungmetaller och hormonstörande ftalater. Att de måste bytas ut vartefter visar att de slits. Även om leken sker utomhus i friska luften lossnar ständigt partiklar som hamnar på barnen. Ett intresse hos konsumenterna – ni! – visar leverantörerna att det finns en marknad för alternativ.
Impregnerat
Nedre delen av sandlådan är impregnerat virke, men ovansidan där barnen leker är inte impregnerad, så där blir det ju svart i hörnen och så får man byta ut. Men vad är alternativet? Vi målar på impregnering på den lilla träbåten och på bordet, men vad ska vi använda som är både hållbart och miljövänligt?
De flesta platsbyggda träsaker på daghemmens gårdar – som sandlådor, gungställningar och staket – är byggda av tryckimpregnerat virke. Impregneringen ska förhindra att träet ruttnar eller angrips av skadedjur, men innehåller ofta tungmetaller som är farliga för människor och miljö. Allra värst är kreosot (brunaktig, t ex gamla telefonstolpar; cancerframkallande) och arsenik som kan finnas i äldre impregnering.
VÄLJ RÄTT
Hinkar och spadar, bilar och pulkor: många uteleksaker är av plast. Välj europeiska producenter (som åländska Plasto) som tar ansvar för materialval, kvalitet och produktionsförhållanden. Man experimenterar också med plast som görs av annan råvara än olja – gynna gärna den utvecklingen när valmöjligheten finns!
Byt ut leksaker gjorda av gamla däck. De är gjorda för att ha speciella egenskaper som tål stora påfrestningar, och innehåller många skadliga kemikalier som polycykliska aromatiska kolväten (PAH), tungmetaller, ftalater och fenoler.
Använd inte gammalt byggnadsmaterial som isolering, gummislangar, kablar och rör etc som leksaker. De kan innehålla hormonstörande mjukgörare, flamskyddsmedel etc.
Undvik impregnerat trä, särskilt där barnen leker. Impregneringen kan gå ut i sanden i sandlådan, som barnen sedan sätter i munnen. Idag finns t ex sk kiselbehandling där träet fossiliseras för att inte bli angripet av mikroorganiskmer. Vissa träslag är naturligt motståndskraftiga mot röta, som lärkträ och robina. Också friskt kärnvirke utan kvisthål är motståndskraftigt mot röta.
”Bygg husets trädelar på ett sådant sätt att fukt inte kan stanna kvar och skada träet, eller byt ut trä mot andra material på utsatta ställen. Metallsko ändträ. Använd kärnvirke på exponerade byggnadsdelar eller speciellt motståndskraftiga träslag som lärk och al. Du kan också köpa värmebehandlat eller linoljeimpregnerat trä. Ytbehandla med linolja, järnvitriol eller naturliga färger”, är några tips från Ekobyggportalen.se som kan användas även för t ex utomhusmöbler.
Välj hellre sand, gräs, träflis och bark än plastgräs och gummi runt uteleksakerna. Konstgräs nöts av och blir mikroplast: mikroskåpiskt små plastbitar som sprids i naturen med regnvattnet. Konstgräs och mjuka fallskydd kan också innehålla många kemikalier – de kan i sin tur vara tillverkade av gamla bildäck med allt vad de innehåller.